Osteoathrithis adalah satu masalah yang menyebabkan sendi-sendi akan terasa sakit, bengkak dan kaku. Osteoathrithis adalah sejenis penyakit arthritis yang paling biasa berlaku. Osteoathrithis atau sakit sendi ini biasa akan menyerang lutut, tulang punggung , pinggul dan tangan, tetapi ada juga yang alami Osteoathrithis ditempat yang lain . Osteoathrithis , sakit sendi bukan sahaja menyerang warga emas , malah peringkat remaja , dewasa pun ada . Pendek kata Osteoathrithis menyerang tidak kenal usia dan jantina.

Diantara Punca yang menyebabkan Osteoathrithis ialah :-

  1. Jantina –  Osteoathrithis memang akan menyerang lelaki mahupun wanita , tetapi  wanita lebih berisiko tinggi alami Osteoathrithis.
  2. Obesiti – Obesiti yang menyebabkan berat badan berlebihan akan memberi beban pada sendi, risiko Osteoathrithis sangat tinggi .
  3. Usia – Semakin meningkat usia semakin berisiko diserang Osteoathrithis atau sakit sendi .
  4. Keturunan – Osteoathrithis boleh berlaku akibat genetik , penyakit keturunan
  5. Aktiviti – aktiviti harian dan pekerjaan kita juga mempengaruhi risiko terjadiya Osteoathrithis
  6. Masalah tulang – ada kerosakan pada pembetukan sendi dan tulang rawan

Jom kita cek , ada tak tanda-tanda Osteoathrithis atau sakit sendi ini ada pada kita ?

Tanda-tanda penyakit Osteoathrithis ini akan dirasai perlahan-lahan ,semakin lama semakin teruk . Tanda-tanda Osteoathrithis ini juga akan berbeza pada setiap individu.

Rasa sakit dan kaku di bahagian sendi adalah tanda-tanda utama masalah Osteoathrithis . Apabila semakin parah , sehingga sukat untuk membuat aktiviti harian. Bila sendi-sendi digerakkan , akan rasa sakit dan ngeri tempat bermasalah . Di antara tanda-tanda lain lagi ialah :-

  1. Kelembutan /kelenturan sendi yang semakin menurun
  2. Otot menjadi semakin lemah
  3. Apabila ada geseran sendi  ada suatu bunyi yang terhasil
  4. Sendi mudah terasa ngeri
  5.  Jika masalah Osteoathrithis erjadi pada tangan / jari , akan muncul benjolan dan bengkak dikawasan bermasalah.

Jika ada tanda-tanda di atas di nasihatkan anda berjumpa doktor untuk membuat pemeriksaan selanjutnya.

Cara Mengatasi Masalah Osteoathrithis

Ikuti kisah seorang ayah ini yang alami masalah Osteoathrithis

 

[SAKIT OSTEOATHRITHIS AYAH KIAN PULIH SELEPAS KONSISTEN AMALKAN VIVIX DAN SUPLEMEN SHAKLEE]

Apa korang rasa bila ayah korang yang dah 16 tahun menghidap Osteoathrithis, dulu siap kena usung nak ke klinik dan hospital. Dulu kalau gerakkan kaki bunyi berkeriuk macam engsel pintu berkarat, berjalan siap keluar bunyi macam tulang berlaga.
.
Ayah memang dah wajib operate masukkan besi dekat left hip joint, tapi sebab kerenah birokrasi, doktor batalkan balik operation. Dari boleh bawak motor, sekarang tak boleh langsung, dari bawak kereta manual kena tukar kereta auto. Dulu nak angkat kaki pun susah. Guna tongkat pun jalan slow-slow je. Dalam rumah guna kerusi roda.
.
Tapi, sejak kebelakangan ini, ayah dah boleh berjalan tanpa tongkat, walaupun jarak tak berapa jauh. Boleh dukung cucu dari dalam rumah bawak ke kereta di luar rumah dan malam ini pergi makan kat Mydin Mall, ayah lupa nak bawak tongkat tapi Alhamdulillah ayah boleh jalan macam biasa dari parking ke tempat makan.
.
Satu je Cik Laa nak cakap, ALHAMDULILLAH. Rasa sangat-sangat bersyukur. Alhamdulillah, 3 tahun konsisten Vivix, ini hasilnya. Syukur sangat-sangat sebab tu kalau korang menyampah bila Cik Laa share pasal Shaklee, Cik Laa tak kisah sebab korang tak rasa apa yang Cik Laa rasa. Rasa syukur sangat-sangat. Allahuakhbar, sungguh besar nikmatMu ya Allah. Tak tahu nak cakap macam mana.

Korang doa lah semoga Cik Laa terus berjaya dgn Shaklee. Dapat supply Vivix untuk ayah dan mak setiap bulan. Doakan Cik Laa ye. Semoga Allah makbulkan doa-doa kalian. Amin….

 Jadi jika anda mengalami masalah Osteoathrithis ini, usah menunggu terlalu lama untuk ikhtiar . Mana tahu dengan izin Allah , ikhtiar seperti ayah saudari di atas ini memberikan kesan positif juga pada anda untuk bebas dari masalah Osteoathrithis

In Shaa Allah saya ingin membantu anda untuk ikhtiar dengan set Osteoathrithis shaklee ini. Hubungi aizah terus di :-

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  🙂

Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :-

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=fe9b52d768d1605f52a1cc969e0312b2

 

Jika pembelian online , sila hubungi saya untuk dapatkan pakej konsultasi dan tips menarik.

Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya……

3 comments
  • Idayu Irdina
    January 11, 2018 at 4:49 pm

    penyakit ni kebiasaannya berlaku pada warga emas…kadang2 mereka tak perasan pun sebenarnya mereka menghidap penyakit ni…kita anak2 yang patut lebih aware tentang ini…tq for sharing…

    Reply
  • Intan
    January 13, 2018 at 10:21 am

    Thanks for sharing

    Reply
  • atiqah
    July 16, 2018 at 12:30 pm

    saya ade arthritis sejak 2006..skg dh berumur 27 tahun. asbab keturunan,tp sy yg paling teruk simtom nya smpai pernah amik steroid dan sebagainya.lately,lepas mengandung sy mkn omega guard n ostematrik utk supplimen sb xnk mkn steroid tga bf bby. kalau ade duit mmg nk mkn vivix.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge